CENNET KÖYCEĞİZ
Köyceğiz Menteşe yöresinde Muğla ilinin güneydoğusunda yer almaktadır. Antik çağdaki ismi Kaunos'tur.Efsaneye göre Köyceğiz , gölün alanı üzerinde bulunan bir ovada kurulmuş , bilinmeyen bir zamanda ovayı sular basmış . Felaketin izlerini görmeye gelenler gölün doğu kısmında kalan birkaç evi ve insanı görünce '' Bütün şehir batmış , sadece kıyıda bir Köyceğiz kalmış '' demiştir. Bugün hala batık şehir olarak anılmaktadır. Ancak göl Dalaman Çayı'nın getirdiği alüvyonların körfezin önünü tıkaması sonucu oluşmuştur . Amasyalı Strabon da Kaunos tersanesinde ağzı kapanabilen bir liman bulunduğunu yazmıştır.
Dalaman Çayı Akdeniz - Ege gölgelerinin sınırlarını oluşturur ve çay Akdeniz'e dökülür. Dalaman Çayı karstik gür kaynaklardan beslendiği için debisi yüksektir . Çayın içinden aktığı Dalaman Ovası oldukça verimli topraklara sahiptir. Mısır , narenciye , pamuk , buğday , avokado , incir , nar yetişebilmektedir. Köyceğiz Gölünü besleyen başlıca kaynaklar Namnam Çayı , Kargıcak Çayı ve Yuvarlakçay'dır. Köyceğiz gölü sazlıklarla kaplı doğal bir kanalla - Dalyan Boğazı- Akdenize bağlanmaktadır . Bu oluşumlara ayaklı göl denmektedir. Ayaklı göl dünyada yedi tane bulunmaktadır ve bunlardan biri de Köyceğiz gölüdür. Ayrıca yeşilin maviye uzandığı Dalyan'daki İztuzu kumsalında nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağaları ' Caretta Carettalar' yaşamaktadır. Nisan ayında yumurtalarını bırakmaya İztuzu plajına gelen Caretta Carettaların en önemli besin kaynağı mavi yengeçtir. Mavi yengeçleri Köyceğiz lagün sisteminde bolca görebilirsiniz. Marmaris ile Dalyan arasında kalan gizli cennet Ekincik koyunu ziyeret ettiğimizde ise bizi dağlarla çevrili masmavi deniz ve çam ormanları karşılamaktadır.
Köyceğiz gölü tatlı su gölüdür ve derinliği 60 metreye kadar ulaşabilmektedir ve gölün içinde birçok tatlı su balığı yaşamaktadır. Ayrıca gölün güneyinde nesli tükenmekte olan Nil kaplumbağaları yaşamaktadır. Gölün içinde irili ufaklı dört tane ada bulunmaktadır, en bilineni Aşıklar adasıdır. Adanın etrafı sazlıklarla çevrilidir . Köyceğiz'in etrafı dağlarla çevrilidir ve en yükseği Ölmez Dağı'dır. Ölmez dağının eteklerinde Sultaniye Kaplıcaları bulunmaktadır . Sultaniye kaplıcaları Roma döneminde hastane haline gelmiş , girişine '' Tanrılar adına buraya ölüm girmez '' yazılmıştır ve Ölmez dağı adını buradan almıştır. Sultaniye kaplıcaları radyoaktif kaplıcalardan biridir ve birçok derde deva geldiği söylenmektedir. Kaplıcanın içinde erimiş halde magnezyum , kükürt , potasyum , sodyum olduğu bilinmektedir. Köyceğiz gölünden kuzeye ilerlediğimizde bizleri sığla ormanları karşılar . Sığla ağacı halk arasında günlük ağacı olarak bilinir. Türkiye dışında sadece Rodos Adası'nda bulunduğu bilinmektedir. Subtropikal iklim özellikleri görülen sıcak , nemli , sulak alanlarda yetişir. Sığla ağaçlarından sığla yağı elde edilmektedir ve bu yağ antiseptiktir. Tedavi edici , yara iyileştirici özelliği vardır ayrıca parfüm sanayisinde de kullanılmaktadır . Mısır kraliçesi Kleopatra sığla yağını aşk iksiri olarak kullanmıştır . Tarih kokan ve doğal güzelliklerle bezeli Köyceğiz'deki belgeselimiz burada sona ermiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder